Als je relatie niet meer vanzelf gaat 

 

Niemand wil een slechte relatie en toch overkomt het ons. Gevangen in onbegrip, irritatie en verwijten, je spreekt elkaars taal niet meer en beland je ieder op je eigen eiland. Je grip op de situatie is weg. Je voelt onbegrepen, boos en machteloos.   Ieder mens wil binnen de door hem of haar gekozen vorm van relatie gelukkig zijn. Iedereen heeft een eigen definitie van geluk. Het gevoel van geluk kan onder spanning komen te staan of bedreigd worden. Elk individu heeft een eigen strategie om zich staande te houden in moeilijke situaties. Net zo als ieder mens uniek is, kan deze lijst ook aangevuld kunnen worden met persoonlijke strategieën. De gekozen strategie levert op lange termijn niet meer het gewenste resultaat.

 

Hoe kan relatietherapie je helpen om dit op te lossen?  De wijze waarop men communiceert, is heel belangrijk in een relatie. Met behulp van relatietherapie ontwikkel je een andere strategie die wel het gewenste resultaat geeft. Je neemt het heft in eigen hand. 

   

Relatie = Communicatie  Goede communicatie is een essentieel onderdeel van een relatie. Het ontbreken hiervan is vaak een bron van misvattingen. Effectief communiceren, gaat meestal niet vanzelf en is een blijvend aandachtspunt binnen elke relatie. Communicatie bestaat niet alleen uit woorden, een groot deel bestaat uit lichaamstaal en intonatie.  

 

Wat kan relatietherapie voor u doen?  Relatietherapie kan helpen inzicht te geven in communicatiepatronen en een beter communicatie proces op gang te brengen waarin beiden partners elkaar kunnen vinden. Naar elkaar luisteren is een kunst die je kan leren. Goede communicatie vraagt actie en inzet om open naar jezelf en naar je omgeving te kijken.

 

Samen of alleen? Afhankelijk van de situatie kun je samen of alleen komen voor gesprekken. Als je samen komt gaan we opzoek naar een gezamenlijk doel waaraan je samen gaat werken. Wanneer jullie besluiten om ieder afzonderlijk te komen voor gesprekken hanteren wij ten alle  tijden geheimhoudingsplicht.

Wanneer problemen zo onoverkomelijk zijn, dat er gekozen wordt de relatie te beëindigen, kan begeleiding hierin steun bieden om dit proces zo soepel en respectvol mogelijk te laten verlopen.